DAN SLOVENSKE HRANE IN STZ 2019

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora v Sloveniji. Projektu smo se pridružili tudi na naši osnovni šoli. Že  deveto  leto vztrajamo z dnevom dejavnosti na dan STZ.

Letošnji dan slovenske hrane, 15. november, bomo ponovno izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk.  Zavedamo se, da je skrb za prehrano zelo pomembna  dejavnost.

Ob dnevu slovenske hrane se bomo spomnili in pomislili na naš način prehranjevanja, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo in kaj jemo. Na naši šoli ozaveščamo učence o pomenu hrane iz bližine in njenih prednosti pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov.

Kmetom iz bližnje okolice se zahvaljujemo, da s svojim delom in vztrajanjem na zemlji naše mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.

Hvala, ker so naše malice obogatene z domačim korenjem, kislim zeljem, mlekom, jabolkom, slivam, hruškam…!

Ta dan bomo za kosilo postregli  slovenski tradicionalni jedi: Jota iz Primorske ter Prekmursko gibanico iz Prekmurja.

Za STZ bomo jedli: Kruh iz krušne peči, ki ga bo gospodinja spekla na kmetiji Pr*Glavič, kjer imajo dopolnilno dejavnost. Gospodinja bo začela z delom že ob polnoči, da bomo lahko zjutraj jedli svež kruh.

Bio mleko in bio maslo bomo dobili iz Mlekarne Kelle, ki od kmetov odkupuje ekološko mleko in ga tudi predeluje v mlečne izdelke npr. maslo.

Mlekarna Krepko je edina specializirana mlekarna v Evropi za izdelavo kefirja na tradicionalen način iz kefirjevih zrn.

Bio jabolka –TOPAZ  bomo dobili iz Dolenjske, iz Ekološke kmetije Pavle in Iztoka Bregar.

Spodnja slika prikazuje njihov sadovnjak in jabolka:

  • daleč od ponorelega sveta,
  • leži v objemu gozdov, na nadmorski višini 600 m,
  • neposredno ob Jurčičevi poti Višnja gora – Muljava – Krka.

Med pa bomo dobili od čebelarja Roka Čemažarja. Čebelarstvo deluje na obronkih vasi Kleče v bližini reke Save, pridelujejo pa predvsem različne vrste medu, od kostanjevega do akacijevega. To je med iz obrobja Ljubljane.

Več o aktivnosti na dan STZ si lahko pogledate v fotogaleriji. Fotografije so naredili učenci Tisa Gudžulič, Lana Nalič in Nejc Kovač.

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)